Knihomyší život

Wednesday, October 15, 2008

Stěhování souborů

(aneb Stvořen ve Windows, funguješ na Linuxu)

Při přechodu na Linux se naskýtá otázka "A co ty moje soubory, které jsem si pracně vytvořil/stáhnul/jinak získal ve Windows? A co mé oblíbené aplikace?" Linuxáci si jsou kupodivu vědomi, že někteří pobloudilci nepoužívají Linux od počítačové kolébky. Jejich systém si s často používanými Windows formáty většinou poradí. Pokud ne přímo on, tak nějaký program určitě.

Konkrétní příklady:

MS Office (Word, Excel, PoverPoint, Acces) vyměníte za OpenOffice. OpenOffice 2.0 mě sice při každém uložení do formátu .doc, .xls atd. upozorňuje, že v této formě nedokáže zachovat všechna formátování, ale zatím jsem problémy nezaznamenala. Co se Wordu a Excelu týká, jsem osoba na formátování nenáročná a PowerPoint v podstatě nepoužívám, takže fajnšmekři změnu kvality poznat můžou - nevylučuji. Otevřít a dále upravovat v každém případě možno. Uložit ve Windows-friendly formátu také. Navíc OpenOffice si můžete stáhnout a nainstalovat i do Windows, takže je můžete před přesunem na Linux okouknout a vyzkoušet nasucho. Informace z OpenOffice webu: nová verze umí otvírat i zhůvěřilé XML soubory (.docx, .xlsx apod.)! Chcete-li oslnit nadřízeného, kterému "nějakej vůl zas poslal ten blbej formát a on to honem potřebuje otevřít", stáhněte si OpenOffice!

Webové prohlížeče: Microsoft Internet Explorer vám nepoběží, ale normální prohlížeče jako Firefox nebo Opera fungují pod Windows i pod Linuxem. Určitě jich tak funguje víc - zkontrolujte svůj oblíbený :)

MP3 a vůbec zvukové/hudební soubory lze spustit v řadě přehrávačů. Můžu sem napsat nějaké názvy (třeba Amarok), ale na co vám to bude. S hanbou přiznávám, že mně teď MP3 nejdou. A jsem líná se v tom hrabat, protože nejradši mám stejně ticho - hudbu bláznů. A youtube funguje, tak co. Někdy v blíže neurčené budoucnosti hodlám zákeřné zvukové soubory pokořit a o svém vítězném tažení sem napsat. Ale kdy to bude, nikdo neví.

Video soubory - viz předchozí odstavec. Omezuji se na konstatování, že filmy za pade, kvůli kterým si i noviny koupím, jdou v pohodě. Soubory .avi a podobné vyžadují kodeky, které jsem ještě nenašla. Však ono to jednou přijde.

Pro prohlížení obrázků a fotek existuje prohlížeč Eye of Gnome a pro úpravu GIMP Image Editor.

ICQ, Jabber, IRC a další kecálci fungují například v Kopete. Existuje i řada dalších klientů (třeba Licq) a pro ICQ lze v případě nouze použít ICQ2GO.

Skype má jednoduše nainstalovatelnou Linux verzi (čti: zvládla jsem to sama a napoprvé).

Výše uvedený výčet je orientační a slouží spíš k uklidnění. Praktický návod na pro lamy: Seznam programů a vzorek souborů se svými oblíbenými příponami si před instalací připravte a pak požádejte svého šamana, aby je pod Linuxem rozchodil.

Některé specifičtější programy (třeba na tvorbu rodokmenu, na zapisování kuchařských receptů, vedení domácího účetnictví) samozřejmě tak úplně lehce nepřevedete. Zvlášť pokud používají nějaké "svoje vlastní" přípony souborů (přiznávám, že přípona .rcpt mě fascinuje - hebrejština se vrací!). Nezbývá než zkusit data exportovat do nějaké obecně přijatelné formy (u účetnictví třeba .xls) a pak je v Ubuntu zkusit nasypat do účetnictví linuxového. V horším případě přesypat ručně. Případně mít kus dat ve Windows a kus v Linuxu. A občas zajít do Windows na návštěvu. Aspoň budete mít srovnání.

Labels:

4 Comments:

  • At October 15, 2008 at 10:36 PM , Anonymous Anonymous said...

    Mně už mp3 jde :)

     
  • At October 21, 2008 at 11:35 AM , Anonymous Anonymous said...

    Pokud ti to ještě furt nejde, zkus to podle tohohle: Vyhrazené formáty

     
  • At November 5, 2008 at 3:36 PM , Blogger Knihomyš said...

    Dík. MP3 a spol. rozchozeny. Ovšem podezřívám zvukovku, že s Linuxem tak nějak nepočítala - tu se chytne, tu nikoliv :)

     
  • At November 7, 2008 at 8:34 AM , Anonymous Anonymous said...

    a máš jen jednu zvukovku nebo dvě ? (tj. třeba jednu na boardu a druhou přidanou - případně i některé USB sluchátka fungují jako další zvukovka).

    Ubuntu totiž někdy náhodně přehodí jejich pořadí při startu a pak ti řve do jiné zvukovky. Pamatuju si, že je to vcelku snadno řešitelné, tak pokud je to ono, napiš a já pohledám v zápiscích. :-)

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home